Mitä jos eläisit maailmassa, jossa jokainen ihminen syntyy yhä uudestaan, ja ihmisten keskeneräiset tarinat jatkuvat sukupolvesta toiseen? Toki kaikki eivät muista aiempia elämiään, mutta ne jotka muistavat, tietävät että tieto tuo paitsi iloa, myös tuskaa. Asia on monipiippuinen. Niin kuin legendaarinen soturi Merte Panion sanoo: ”Se mikä ei tapa, se kasvattaa. Mutta monesti se mikä tappaa, se vasta kasvattaakin.”



Segrfellin saaristo ilmestyi ihmiskunnan mentaaliseen universumiin vuonna 2013, kun TEOS julkaisi painettuna romaanin Segrfellin unikuningas. Siinä kerrotaan eräästä kuninkaanvaihdoksesta, jolla tuli olemaan historiallinen merkitys. Sotaherrat uskovat valitsevansa uuden kuninkaan keskuudestaan, mutta tapahtuu jotain aivan muuta. Yllättävän ratkaisun taustalla häärii voimakkaita naisia, Dermunin Musta andi Helan, salainen naisten suku Veld Kelsinga, ja pelottavien naissotilaiden sisarkunta Veld Gennarai. On muitakin, mutta koko totuus ei ehkä paljastu koskaan.
Kun tarinan alku oli näin tullut kirjattua, oli välttämätöntä valottaa sen taustoja ja kertoa myös mitä tapahtui kuninkaanvaalin jälkeen. Minun tarkoitukseni oli tehdä trilogia, mutta kuten kaikki tietävät, jokaisessa itseään kunnioittavassa fantasiatrilogiassa on vähintään neljä osaa. Tässä tuli olemaan kuusi, koska muuten kirjoista olisi tullut tolkuttoman mittaisia.
Kuusiosainen Segrfell -sarja on olemassa vain sähköisenä, ja painetusta esiosastaan Segrfellin unikuninkaasta riippumaton. Sarjan ensimmäinen osa Segrfellin musta andi kertoo Helan Bennin tarinan hänen omasta näkökulmastaan varhaislapsuudesta Eldin syrjäkylässä aina kuninkaanvaaliin asti, jossa Helan näytteli keskeistä osaa. Toisessa osassa Uusi kuningas, tarkastellaan samaa ajanjaksoa sarjan erään toisen päähenkilön näkökulmasta. (Jos haluat katsoa Helanin kirjan esittelyn YouTubessa, klikkaa pientä kuvaa alla: )
Kahden ensimmäisen osan näkökulmat täydentävät toisiaan, mutta toisaalta herättävät myös uusia kysymyksiä, joihin vastaamiseksi on katsottava paljon laajemmalle. Sarjan kolmas osa, Rottien jaarli, vihjaa, että kuninkaanvaalin taustat saattavat olla paljon syvemmällä, saariston mytologisessa menneisyydessä.
Neljäs osa, Jumalten paluu, avaa lukijalle tarinan aiemmin vain aavistellun myyttisen ulottuvuuden. Viidennessä osassa, Kaksi kuningasta, tapahtumat asettuvat osaksi saaren historiallista, sosiaalista ja poliittista jatkumoa, jota on vuosisatoja luonnehtinut kahden kansan, gorgien ja segrien vastakkainasettelu.
Sarjan päätösosassa Kuninkaan uni, unikuninkaan tarina viimein paljastuu osaksi eeppistä draamaa, jolla ei ole alkua eikä ehkä edes loppua. TÄÄLTÄ löydät tekstinäytteen sarjan ensimmäisestä eli Helanin kirjasta.






Sarja on siis sellaisenaan valmis kokonaisuus, mutta jos haluat täydentää sitä lukemalla myös painetun esiosan Segrfellin unikuningas, suosittelen, että lukisit sen sarjan toisen osan, Uuden kuninkaan, jälkeen, ennen kolmatta osaa, Rottien jaarlia. Siinä paikassa se palvelee tarinan avautumista spoilaamatta, ja valottaa varsinkin Mirenin katoamisen taustoja ja Veld Kelsingaa ja Veld Gennaraita sekä Darianin yllättävää paluuta tarinaan kuninkaanvaalin jälkeen. Nämä nimet eivät tässä vaiheessa tietenkään kerro sinulle mitään, mutta ymmärrät kaiken kyllä sarjan toisen osan jälkeen, ja esiosa saattaa silloin kiinnostaa.
