Segrfell

Segrfellin saaristo ilmestyi ihmiskunnan mentaaliseen universumiin vuonna 2013, kun TEOS julkaisi painettuna romaanin Segrfellin unikuningas. Siinä kerrotaan eräästä kuninkaanvaihdoksesta, jolla tuli olemaan historiallinen merkitys. Vanha ja vihattu hallitsija Retmon kuolee yllättäen kesken sodan, jota hän käy Vikin ruhtinasta Nervathia vastaan. Ruhtinaat kokoontuvat valitsemaan uutta kuningasta. Mutta kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Sotaherrat uskovat valitsevansa uuden kuninkaan keskuudestaan, mutta tapahtuu jotain aivan muuta, valitaan unikuningas. Yllättävän ratkaisun taustalla häärii voimakkaita naisia, Dermunin Musta andi Helan, salainen naisten suku Veld Kelsinga, ja pelottavien naissotilaiden sisarkunta Veld Gennarai. On muitakin, mutta koko totuus ei ehkä paljastu koskaan.

Kun tarinan alku oli näin tullut kirjattua, oli välttämätöntä valottaa sen taustoja ja kertoa myös mitä tapahtui kuninkaanvaalin jälkeen. Tarkoitus oli tehdä trilogia, mutta kuten kaikki tietävät, jokaisessa itseään kunnioittavassa fantasiatrilogiassa on vähintään neljä osaa. Tässä tuli olemaan kuusi, koska muuten kirjoista olisi tullut tolkuttoman mittaisia. Segrfell -sarja on esiosastaan Segrfellin unikuninkaasta riippumaton. Sarjan ensimmäinen osa Segrfellin musta andi kertoo Helan Bennin tarinan hänen omasta näkökulmastaan varhaislapsuudesta Eldin syrjäkylässä aina kuninkaanvaaliin asti, jossa Helan näytteli keskeistä osaa (Segrfellin Musta andi on juuri ilmestynyt). Toisessa osassa Uusi kuningas, tarkastellaan samaa ajanjaksoa sarjan erään toisen päähenkilön näkökulmasta.

Kahden ensimmäisen osan näkökulmat täydentävät toisiaan, mutta toisaalta herättävät myös uusia kysymyksiä, joihin vastaamiseksi on katsottava paljon laajemmalle. Sarjan kolmas osa, Rottien jaarli, vihjaa, että kuninkaanvaalin taustat saattavat olla paljon syvemmällä, saariston mytologisessa menneisyydessä. Neljäs osa, Jumalten paluu, avaa lukijalle tarinan aiemmin vain aavistellun myyttisen ulottuvuuden. Viidennessä osassa, Kaksi kuningasta, tapahtumat asettuvat osaksi saaren historiallista, sosiaalista ja poliittista jatkumoa, jota on vuosisatoja luonnehtinut kahden kansan, gorgien ja segrien vastakkainasettelu. Sarjan päätösosassa Kuninkaan uni, unikuninkaan tarina viimein paljastuu osaksi eeppistä draamaa, jolla ei ole alkua eikä ehkä edes loppua. Nämä kirjat ilmestyvät lähiviikkoina ja -kuukausina yksi kerrallaan.

Sarja on siis sellaisenaan valmis kokonaisuus, mutta jos haluat täydentää sitä lukemalla myös painetun esiosan Segrfellin unikuningas, suosittelen, että lukisit sen sarjan toisen osan, Uuden kuninkaan, jälkeen, ennen kolmatta osaa, Rottien jaarlia. Siinä paikassa se palvelee tarinan avautumista spoilaamatta ja parhaiten, ja valottaa varsinkin Mirenin katoamisen taustoja ja Veld Kelsingaa ja Veld Gennaraita sekä Darianin yllättävää paluuta tarinaan kuninkaanvaalin jälkeen. Nämä nimet eivät tässä vaiheessa tietenkään kerro sinulle mitään, mutta ymmärrät kaiken kyllä sarjan toisen osan jälkeen, ja esiosa saattaa silloin kiinnostaa.

Tarkempaa tietoa Segrfell -universumista saat Segrfell -nettisaitista. Jos klikkaat alla olevaa kuvaa, genniopas vie sinut sinne.

haarniskapukuinen naissotilas myymässä kirjoja satamassa
Opas Segrfelliin