Erik Mattsonin salaisuus

”Minä olen Erik Mattson. Minua hävettäisi kuulua sukuun, jolla ei ole mitään salattavaa. Jos kaikki minun omat toimeni kestäisivät päivänvalon, minua nolottaisi niin, etten kehtaisi näyttää kasvojani. Joka on tehnyt vain sellaisia asioita, jotka kestävät päivänvalon, ei totisesti ole koetellut rajoja. Hän ei ole katsellut kukkuloita kuin yhdeltä puolen. Monesti kaikkein kiinnostavimmat asiat ovat niiden takana. Kaikilla kunnon perheillä ja suvuilla on salaisuutensa. Ne joilla ei ole, eivät oikeasti ole eläneet. Minä säälin sellaisia sukuja. Oikea elämä on ihmeellinen, kaunis ja vaarallinen.”

Erik Mattsonin tarina liikkuu vaihtoehtoisten historioiden Helsingeissä, joissa häntä ajaa takaa tuntematon mies. Onko etsijöiden kohteena Erik itse vai käsikirjoitus jonka hän kerran kätki erääseen historiaan varmana siitä, ettei sitä kukaan voi koskaan löytää. Mutta mikä koskaan voi olla varmaa maailmassa, jossa historia haarautuu numeroitumattomasti äärettömään määrään vaihtoehtoisia maailmankaikkeuksia, joissa jokainen mahdollinen asia tapahtuu, ja ehkä joukko mahdottomiakin.

Kirja on omistettu Hugh Everett III:lle, joka kuoli turhautuneena ja syrjässä fysiikan yhteisöstä 27 vuotta sen jälkeen kun hän fysiikan opiskelijana ensimmäisen kerran esitti opettajalleen John Archibald Wheelerille radikaalit ajatuksensa kvanttifysiikan aaltofuktioiden romahtamisesta tavalla, jossa havaitsija kahdentuu. Wheeler ei pitänyt Everettin käyttämästä verbistä ’split’, ja kehotti muuttamaan sen, jotta se ei turhaan karkottaisi vähäisempiä ajattelijoita pois teoriasta, joka on filosofisesti syvä ja mielenkiintoinen. (RIP, Hugh !)