Entä hinta?!

Haluatko lukea jonkun Hypnozonekirjan? Hyvä idea! Jos olet scifin tai fantasian ystävä, en usko että petyt. Pääset sukeltamaan mystiseen universumiin, jonka mielenkiintoiset henkilöt muodostuvat ystäviksesi koko loppuelämäsi ajaksi. Ensimmäisen Segrfell-kirjan päähenkilö on Dermunin temppelin Musta Andi Helan Benn, jonka kirjan alussa tapaat pienenä tyttönä kotonaan syrjäisessä Eldissä. Jo lapsena hänessä oli jotain erikoista, mutta harva olisi voinut aavistaa miten suuren roolin hän nopeasti saa koko saariston kohtaloissa. (Jos haluat lukea tekstinäytteen kirjan alusta, klikkaa Helanin kuvaa alla!).

Helan on yksi Segrfellin voimakkaista naisista, jotka joskus julkisesti mutta usein kulissien takana, miesten sukujen aavistamatta mitään, vetelevät naruja ja vaikuttavat ratkaisevasti tapahtumien kulkuun.

Mutta oletko koskaan miettinyt, mikä olisi kirjan sisällön ja lukukokemuksen käypä hinta eli arvo juuri sinulle, suhteessa kaikkeen muuhun ihanaan mitä sinulle on tarjolla? Sellaisia ratkaisuja ja arvoarvostelmiahan sinä teet joka päivä. Jos esimerkiksi menet leffaan ja ostat elokuvalipun vaikka 15 eurolla, se tarkoittaa että arvioit etukäteen tuon elokuvaelämyksen sen arvoiseksi. Saadaksesi sen olet valmis luopumaan kaikesta muusta mitä sillä rahalla saisi. Joskus petyt, joskus olet tyytyväinen investointiisi. Kulttuurikokemus on aina riski-investointi, sanan hyvässä mielessä. Vain katsomalla elokuvan pääset niiden ihmisten joukkoon jotka ovat kokeneet sen ja joilla on kanttia sanoa siitä jotain.

Mistä sinä kirjallisuuden ystävänä olisit valmis luopumaan saadaksesi lukea jonkun tietyn kirjan, jos et saa sitä eteesi ilmaiseksi? Vai etkö ole kirjan lukemisen vuoksi valmis luopumaan mistään? Sellainenkin kirjallisuuden ystävyys on mahdollista maailmassa jossa iso osa kirjojen lukukokemuksista on opittu saamaan ilmaiseksi kirjastosta tai nykyisin kuukausimaksulla bulkkihintaan lukupalveluista.

Minun tätä kirjoittaessani Fazerin 50 gramman painoisen Geisha Crunchy suklaapatukan saa S-kaupasta 1,35 eurolla, ja 0,33 litran tölkki Porin Karhua maksaa 1,76 egeä. Kioskilla Ilta Sanomien tai Iltalehden irtonumeron saa maksamalla 2,20 E ja Hesarin irtonumeron 4,80 E. Elokuvalippu maksaa jotain 8-15 E, teatterilippu 30-40 E, lippu musikaaliin tuplasti. Suureen kesäkonserttiin meno voi vaatia satoja euroja. Siinä on skaalaa, johon voit kirjallisuuden arvostustasi verrata. Sillä jokainen satsaa nautintoihinsa juuri sen verran kuin mitäkin asiaa arvostaa. Kaikki muut arvostuksen mittarit ovat sanahelinää.

Sähköisen hypnozonekirjan lukuoikeuden hinta on 7 euroa + alv

Sillä rahalla saa vaihtoehtoisesti esimerkiksi yhden Iltiksen ja yhden Hesarin. Miten merkittävä sinulle on niiden antama lukuelämys? Entä hyvän kirjan? Your choice, boss. Jokainen ilmentää arvojaan ja olemustaan käytännön valinnoillaan, ja vain käytännön valinnoilla. Todellinen minä ja kuviteltu minäkuva arvoineen ovat usein kaksi aivan eri asiaa. Kuka nyt ei olisi ilmaisten tuotteiden ystävä, vaikka ämpärien?

Mutta hypnozonekirjat eivät tule sinun elinaikanasi koskaan ilmaiseen jakeluun. Ainoa mahdollisuus lukea hypnozonekirja on ostaa lukuoikeus. Se on periaattessa niin kuin elokuvalippu, mutta paljon halvempi.

Tämä periaatteellinen ratkaisu varmasti karsii suurimman osan mahdollisista lukijoista, mutta minä en hyväksy sellaista kulttuuripolitiikkaa, joka riistää kirjailijan työtä ilmaiseksi tai symbolisella korvauksella. Kirjailijakin on työläinen, ja työläinen on työstään korvauksensa ansainnut. Kulttuuripoliittiset perustelut kirjojen ilmaisjakelulle ovat historiallinen jäänne, ”poliittisesti korrekti” pinttymä joka ei asiallisesti ole pitänyt paikkaansa pitkään aikaan. Jos olet kulttuuripoliittisesti kiinnostunut, ehkä vilkaiset blogejani tästä aiheesta blogisaitissani fiktaa ja faktiota. Käsittelen sitä esim. blogissa Mikä on kirjaston idea 2000-luvulla? Pääset blogeihin klikkaamalla alla olevaa kuvaa:

Hypnozonekirjan lukuoikeus on lähtökohtaisesti 60 päivän mittainen kirjan avaamisesta. Elokuvalipusta poiketen sinun ei tarvitse nauttia kirjaa vain tiettyyn kellonaikaan tietyssä paikassa, vaan voit lukea mihin aikaan ja missä haluat, kunhan vain käytät sitä samaa konetta, jonne lukuohjelmasi on kotiutunut, ja lukuoikeutesi on voimassa. Elokuvalipuista poiketen nautintaoikeus ei myöskään ole vain yhdellä henkilöllä joka istuu teatterissa tietyllä hänelle varatulla tuolilla, vaan se on kaikilla samassa taloudessa asuvilla perheenjäsenillä, joilla on tuo sama kone käytettävissään.

Hypnozonekirjat ovat olemassa enc-tyyppisenä PDF-tiedostona, jonka lukemiseen tarvitaan ArtistScopen CopySafe PDF reader. Se on ilmainen Windows-ohjelma, joka toimii myös Mac-koneissa Windows-ikkunassa. Kännykässä hypnozonekirjat eivät toimi, koska Readeristä ei ole android-versiota.

Saat ladattua Readerin itsellesi samasta Hypnozonen Holvi-kaupasta kuin maksullisetkin kirjat. Sinne pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Ennen kuin ostat jonkun kirjan maksullisen lukuoikeuden, lataa koneellesi ilmainen testikirja, jonka avulla varmistat, että systeemi toimii sinun koneesi asetuksilla. Ettei se toimisi, on hyvin harvinaista mutta periaatteessa mahdollista. Kun sitten olet todennut että systeemi toimii, voit hankkia lukuoikeuden johonkin maksulliseen kirjaan