Hypnozone?

Hypnozone on vyöhyke, jossa kirjallisuus luvallasi mesmeröi mielen. Se merkitsee fantasiaa ja science fictionia ja vähän muutakin, periaatteessa aina kirjallisuutta jolla on jokin tarkoitus, syvempi sisältö, jonka lukija joko löytää tai ei, makujensa, mieltymystensä, asenteidensa, tietämyksensä ja ymmärryksensä tai sen puutteen mukaan. Kukaan ei ymmärrä kaikkea eikä kaikkien tarvitse ymmärtää mitään. Sellainenkin mitä ei ymmärrä, saattaa olla nautittavaa. Kuka esimerkiksi ymmärtää appelsiinin? Tai kastemadon? Tai viinin? Ja mitä se ymmärtäminen edes tarkoittaa? Kukaan ei tiedä, jos asiaa oikein mietitään.

Hypnozonen kirjat ovat pääosin saatavissa vain digitaalisina. Minä uskon että me olemme lopultakin oikeasti lähestymässä aikaa jolloin puita ei enää kaadeta kirjojen painamiseksi. Vaikka rakastankin painettuja kirjoja niin kuin sinäkin, ja minulla on niitä kotona paljon enemmän kuin on ollut terveellistä ja taloudellisesti perusteltua hankkia, minä mieluusti vastedes säilytän kasvavana jokaisen puun, joka menisi minun tekstieni painamiseen. Eivät ne ole yhdenkään elävän puun arvoisia. Kirja on vain muistiin merkittyä puhetta. Puhe on liikkuvaa ilmaa. Ilma taas on hajuton ja mauton kaasu, jota ei edes näe, jos se on puhdasta. Mutta puu on elävä olento, ja jokainen elävä olento on ihme sellaisenaan. Oletko koskaan ajatellut, kumpi on ihmeellisempi ja monimutkaisempi, tuhannen euron älykännykkä vai pellon laidalle huolimattomassa korjuussa unohtunut peruna? Peruna tietysti. Älykännykkä on jokaiseen perunan yksittäiseen soluunkin verrattuna naurettavan alkeellinen. Elävä puu on kokonainen universumi.

Tämän nettisaitin ja kirjojen kuvituksessa olen käyttänyt tekoälyä StarryAI, joka kaikista tuntemistani tekoälyistä parhaiten ymmärtää mystisen vision, tai on ainakin ymmärtävinään. Kuka sen varmasti tietää. Ainakin se teeskentelee hyvin.